❤ YOUR SWEDISH SKINCARE DEALER
Cart 0

Kapitel 2 - Hudvård

Hur ska du bygga en bra hudvårdsrutin?

-inlägget innehåller adlinks/reklam-

 

Ok så du har en rengöring, kräm och SPF och nu vill du lägga till något mer till din rutin. Men vad, hur och varför? Om du är nöjd och inte vill jobba på något - fina linjer, hyperpigmenteringar, rodnad, finnar osv så räcker det med bara en kort rutin. Men har du något du vill ändra på så finns det enkla sätt att lägga till 1 eller 2 produkter som gör stor skillnad. 

“Okej Amelia, jag vill jobba på det *här* med min hud och det får inte vara dyrt eller komplicerat för då tröttnar jag direkt och produkterna hamnar längst in i badrumsskåpet och står bara och samlar damm”.

 

Fina linjer: det finns många produkter som är “anti age” och ska jobba på att minska fina linjer, men det du vill leta efter här är en produkt(oftast ett serum) som innehåller retinol eller retinal. Inget kommer tyvärr hända över en natt så du vaknar upp och har hud som att du var 15 år igen, men över tid (tänk månader snarare än veckor) kommer du börja kunna se förändringar. Retinol och retinal är tyvärr inte gratis men här är 3 produkter som inte är i olika prisklasser som är riktigt bra och levererar resultat: 

 

(välj en)

A game - inte använt retinol/retinal innan? Välj den här 

Har du använt retinol/retinal innan? välj den här 

No7 - en av mina personliga favoriter. Funkar både för nybörjaren och den mer erfarna. Här finns den

 

Paula's choice - något för dig som använt retinol/retinal länge och vill prova en högre koncentration(om din hud tål retinol bra kan det här vara ett sätt att få lite bättre resultat). Är du nybörjare och använder den här finns det stor risk för irritation. Här finns den.

 

Hyperpigmenteringar (tänk märkena som ofta dyker upp efter en finne)

Nummer 1 här är att inte klämma när en ovälkommen finne dyker upp. Jag vet, det är så frestande, men månader av att brottas med envisa märken som klämmande lämnar efter sig är inte värt 10 sekunders tillfredsställelse av att klämma. Hudvård som kan hjälpa är här rätt straight forward. Jag tipsar om 3 produkter nedan som är gjorda just med den här typen av problem i åtanke 

 

(välj en)

C-Glow 

Azelainsyra 

  

Rodnad: När det kommer till rodnad finns det flera saker att tänka på förutom hudvård. Tvätta alltid ansiktet med ljummet vatten, inte varmt. När huden kommer i kontakt med varmt vatten vidgas blodkärlen i ansiktet för att reglera temperaturen = ansiktet blir rött och om du har rosacea så riskerar du att huden förblir röd under flera timmar. Sen vill vi som vanligt tänka på att inte irritera huden. Att applicera hudvård som lämnar en känsla av att ansiktet tagit eld är inte goals, tvärtom. GEN X hjälp mig här - vad är ens motsatsen till goals? Titta efter hudvård som innehåller ämnen såsom centella asiatica, niacinamid(i låg koncentration, gärna runt 5%), grönt te och lakritsrot. 

Tänk även på: håll rutinen kort, gärna bara 3-4 produkter. På så vis minskar du risken att huden skulle bli irriterad/överbehandlad. 

 

Här är 3 förslag(en välj)

Azelainsyra 

Niacinamid 5%(den optimala koncentrationen) 

Lakritsrot 

 

Finnar: Nummer 1 när det kommer till finnar är hur allvarligt det är och om det är bättre att en läkare ger dig en behandlingsplan än att du laborerar själv med hudvård. När jag hade problem med några finnar i månaden så slog aldrig tanken mig att söka hjälp, finnarna kom och lämnade ett litet märke som sedan försvann med tiden och så var det inte mer med det. Men när jag började vakna upp med nya finnar varje dag och ingenting hjälpte så var det definitivt dags att söka hjälp. Får du några finnar i månaden? Då hade jag satsat på BHA-syra(1 gång upp till varannan dag om din hud tål det), använt retinol regelbundet(2-4 ggr i veckan) och investerat i finnplåster som snabbt kan dämpa finnen. 

 

Här är 3 förslag(välj en + eventuellt finnplåster)

 

BHA-syra för en tålig hud 

CeraVe- rengöring (Använd kortkontakt metoden där du rengör ansiktet med din vanliga rengöring först för att sen ta lite rengöring, löddra upp lite mellan händerna och placera på områden där du får finnar. Låt ligga i 1-2 minuter och skölj sedan av. Undvik huden närmast ögonen.) 

BHA-syratoner för en lite känsligare hud 

Finnplåster 

 

Tänk på - börja långsamt med ny hudvård och addera in en produkt i taget. Visst är det kul att byta ut hela rutinen på en gång men det gör det också omöjligt att veta vad som gör vad. 


Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published