❤ YOUR SWEDISH SKINCARE DEALER
Cart 0

SPF – behövs verkligen det varje dag?

Är du som jag, frågande till varför det är bra att använda SPF varje dag, året runt? Speciellt när vi bor i ett land som stundvis verkar ha tappat uppkopplingen till solen. Då ska du fortsätta läsa. Alla ni andra ska också fortsätta läsa för det som kommer är värt att upprepas.

SPF är det enda som kan skydda oss mot hudcancer och för tidigt åldrande. Det är det enda som bevisat kan skydda huden mot för tidigt åldrande. Det är nästan som att SPF är ungdomens källa i nutid.

Varför är det bra?

SPF, eller solskyddskräm som det heter på svenska, skyddar mot solens UVA och/eller UVB strålar.

UVA strålarna kan penetrera hudens olika lager och därigenom vara en orsak till hudcancer.

UVB strålarna är bovarna när de kommer att bränna sig i solen. De linkas också till hudcancer men penetrerar inte huden på samma sätt som UVA.

Vilken typ av SPF bör man använda?

Det enkla svaret är egentligen vilken som helst, för att använda någon är bättre än ingen. Dock finns det skillnad på SPF och SPF. Det man bör välja är de som kallas ”Broadspectrum SPF”. Det innebär att de skyddar mot både UVA och UVB strålar. Du får alltså ett dubbelskydd, 2 för 1.

Vad ska man ha för faktor då?

Ja, här handlar det om hur länge du ska vistas i solen och hur stark är solen. Solskyddsfaktorn indikerar hur mycket av UV strålarna som filtreras bort och ger också en fingervisning på hur länge du kan vara i solen innan du bränner dig. Notera att jag skrev ”ger en fingervisning”. För att lita fullt ut på att en smörjning av SPF 50 skulle kunna skydda dig under en hel dag i solen är galet och farligt.

Är det vinter och man bara är ute lite grann i solen, till och från jobbet/skolan, eller till affären etc. då räcker det med en lägre SPF. Är det sommar, solen gassar på och man vill få lite färg, då rekommenderar jag en hög SPF mellan 30 och 50.

Vad ska man tänka på?

Det absolut viktigaste att tänka på är att smörja in med tillräckligt med kräm, ca en tesked till ansiktet, och att fortsätta att smörja in sig minst varannan timma med lika mycket kräm om man fortsätter att vistas i solen.

En annan viktig sak att ha i åtanke är att alltid smörja in sig med en hög SPF oavsett årstid om du använder aktiva ingredienser i din dagliga hudvård så som retinol, syror eller andra produkter som kan göra huden mer känslig. För vad spelar det för roll om vi spenderar hela vår lön på magiska produkter som ska göra underverk med vår hud om vi inte skyddar den mot solen som är den största boven av alla? Snacka om att slänga pengar i sjön och åldras förtidigt.

Den tredje saken att tänka på är att ALLA behöver SPF, vare sig man har en mörk eller ljus hudton. Hudcancer och för tidigt åldrande är, på riktigt, färgblinda. Ingen är förskonad, därför ska ALLA använda SPF.

 

Tips på bra SPF krämer, som också kan användas istället för eller tillsammans med en dagkräm:

Dr. Jart+ - Every Sun Day Moisturising Sun (SPF 50+)

 

 

Purito – Centella Green Level Safe Sun (SPF 50+)

 

 

Darling – High Protection SPF 30-50

 

Spana in alla solskydd i vår butik här!

 


Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published