❤ YOUR SWEDISH SKINCARE DEALER
Cart 0

Hudvård nedbrutet och könsindelat

Hudvård nedbrutet och könsindelat

Är hudvård något som enbart engagerar tjejer? Har inte killar något intresse av hudvård? De kanske rent av inte behöver hudvård?

Jag menar på att det är så långt från sanningen som det går att komma. Jag vill påstå att alla mår bra utav hudvård, om det så bara är att man sköter sin hud genom rengöring och inget annat så är det fortfarande hudvård.

Så, är du kille och läser detta – var en riktigt man och omfamna hudvården. Din hud kommer att tacka dig.

Hur är det då? Finns det något att tänka på när man som kille ska dyka ner i hudvårdens förtrollade värld?

Det första vi ska analysera är: Finns det skillnad på manlig och kvinnlig hud? Ja, det gör ju det. Skillnaden är främst gällande tjocklek och struktur på huden. Det som skiljer sig är att mäns hud är generellt 20-25% tjockare med större och mer porer.

Om det är skillnad på manlig och kvinnlig hud, behöver vi då hudvård som är specifikt utformad för män och kvinnor. Jag menar på att vi inte behöver det. Anledningen till detta är för att huden fortfarande reagerar på samma sak trots att tjocklek och struktur kan skilja sig. Det man ska titta på är att använda sig av hudvård som har riktad till den hudtyp man har. Att företag vill att du ska köpa könsindelad hudvård handlar om pengar.

Hudvård som är inriktad specifik mot män kostar generellt sätt mer än samma produkter som är riktade mot kvinnor. Jag har ett antal olika exempel på produkter som kända hudvårdsmärken marknadsför som kvinnliga.

För att också få den manliga publiken att köpa hudvård paketeras innehållet om i en mer ”manlig” förpackning och säljs som manlig hudvård och kostar mer. Varför kostar manlig hudvård mer? Generellt kommer en kille inte att handla like mycket eller ofta som en tjej, därför vill man maximera sin förtjänst genom att göra produkterna dyrare.

   

       

Det är ju inte så enkelt att bara skylla på företagen som säljer produkterna utan det handlar om samhällsstrukturen och könsrollerna. Jag märker dock att det sker en förändring och den är bra. Killar intresserar sig av hudvård. De vill lära sig och vill ta hand om sin hud på samma sätt som tjejer. 

Vad ska man välja för produkter som kille?

Precis som jag sa tidigare i detta inlägg, börja med att ta reda på vad du har för hudtyp. Detta gör man lättast genom att känna på huden.

Börja så här:

 1. Sätt fingret i mitten av pannan och dra det ner, mellan ögonbrynen, ner på näsryggen. Känns huden torr? Eller är den oljig och fet? När du tittar på fingret, är det glansigt av olja?
 2. Lägg fingertopparna på kinderna och känn på huden. Hur känns den här? Är det torrt, oljigt eller varken eller?
 3. När du känner på huden blir det lätt röda märken som stannar kvar en stund? Då kanske du har en känslig hud som behöver extra snälla produkter utan massa aktiva ingredienser.
 4. Titta på huden i spegel. Hur ser den ut? Är ansiktet glansigt? Finns det partier som är fnasiga med mycket torr hud?
 5. Har du lätt att få acne och pormaskar? Då behöver du hudvård som motverkar det.

 

När du ska bestämma hudtyp, tänk på att du behöver inte ha samma hudtyp i hela ansiktet. Det är vanligt att ha en oljigare panna och näsrygg (det är det som kallas T-zonen) och torrare kinder.

 

När du vet vad du är för hudtyp, då är det dags att handla produkter. Om du är nybörjare rekommenderar jag att börja med en basrutin:

 1. Rengöring, för att rengöra huden morgon och kväll
 2. Toner med syra, för att hjälpa huden få bort döda hudceller och motverka inåtväxande hårstrån
 3. Hudkräm, för att återfukta huden
 4. SPF, att använda på dagtid, varje dag, året runt.

 

När du sedan är lite varm i kläderna kan man börja experimentera med serum, essencer, syror, masker och allt annat som finns på marknaden. Men till en början, stick with the basics. Här nedan har jag listat produkter som många av mina manliga vänner tycker om. Jag anger också vilken hudtyp de passar till. Alla dessa produkter passar alla kön.

 

Rengöring

 

Toner

 • Natural BHA skin Returning Emulsion från CosRx, bra och effektiv toner med salicylsyra som rengör porerna på djupet och motverkar acne och pormaskar. Funkar för de flesta oavsett hudtyp

 

Hudkräm

 • Green Tea Balancing Cream EX från Innisfree ä ren superbra kräm för att återfukta huden utan att göra den glansig. Funkar utmärkt för de flesta men bäst för de med kombinationshy.
 • Centella Green Level Recovery Cream från Purito är super om du har känslig hud och rakningen gör att den reagerar. Denna kräm lugnar och skyddar.

 

SPF

 • Centella Green Level Safe Sun från Purito ä ren klockren SPF. Denna kan man använda på dagtid istället för sin vanliga hudkräm om man har en fetare hudtyp. Är du torr och eller känslig så använder du denna i kombination med din dagkräm.
 • Addicted to Sun från Darling är också en superduper SPF. Den rosa flaskan har en lägre SPF och den blå en högre. Funkar till alla hudtyper.

Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published