❤ EXPERT PÅ HUDVÅRD
Varukorg 0

11 steg mot perfekt hy – K-Beauty

Jag blev introducerad till koreansk hudvård, eller K-beauty som det också kallas, av en vän från Korea för ett antal år sedan. Då var det inte produkterna som fascinerade på samma sätt som själva rutinen. För vem som helst att undvika att missa den omfattande rutin som ingår i koreansk hudvård? Då, för ca tio år sedan innehöll min ”normala” hudvårdsrutin på sin höjd fyra steg om jag inkluderade en SPF. Då, för ca tio år sedan, innehöll min koreanska väns rutin ca elva steg. Tvåsiffrigt! Kan ni fatta?

Idag har min rutin avancerat, mycket i takt med att jag blir äldre och har råd med mycket mer än jag hade för 10 år sedan. Eller är det för att jag blir äldre och huden kräver mer? Hur som helst så har min rutin avancerat till runt sex steg. Även det kan i många ögon tyckas vara mycket men fortfarande inte lika mycket som min väns elva steg. Vad är då en koreansk rutin? Vad är det för steg som ingår och varför? Får man porslinshy? Eller är det bortkastad tid?

1. Oljebaserad rengöring

Som de allra flesta rutiner börjar den koreanska med rengöring av ansiktet. Första gången jag kom i kontakt med oljebaserad rengöring var när jag kom i kontakt med koreansk hudvård. Den oljebaserade rengöringen är till för att rengöra ansiktet från smink och dagens smuts. Den används för att lösa upp dagen.

Purito All Green Cleansing Oil

Heimish All Clean Balm

2. Löddrande rengöring

För att verkligen rengöra huden används en lättare löddrande rengöring som ser till att huden blir riktigt ren.

Gallinée Foaming Facial Cleanser

Heimish All Green Foam

3. Peeling

Någon form av peelande produkt om du behöver. Tänk på att använda kemisk peeling istället för fysisk peeling då de kemiska peelingsprodukterna är mildare för huden.

Cosrx AHA 7 Whitehead Power Liquid

4. Toner

Efter rengöring används toner för att balansera hudens pH-nivå. Detta innebär att man lugnar huden och får den återgå till det ”normala”.

Purito Centella Green Level Calming Toner

5. Essens

Tonern följs upp med en Essence. För många är detta ett fundersamt steg eftersom toner och essence är liknande produkter. Essence är enligt min koreanska vän en hybrid mellan toner och serum. Tyngre än en toner men lättare än ett serum.

Innsifree Green Tea Balancing Lotion EX

Purito Fermented Complex 94 Boosting Essence

6. Ampull

Även detta steg kan kännas förvirrande, ampuller är precis som serum, en produkt med hög koncentration av aktiva ingredienser. Används som en boost i hudvården för att ge extra kraft till serumet som kommer sedan.

Cosrx Centella Blemish Ampull

Cosrx Propolis Lätt Ampull

7. Serum

Serum innehåller högre halter aktiva ingredienser som används för att behandla specifika hudbesvär. Fundera på vad din hud behöver och välj ett serum som behandlar just detta.

Purito Centella Green Level Buffetserum

Bellflower Idebenone Brightening Serum

8.Sheet Mask

Nu kommer det tidskrävande steget. Efter serumsteget är det dags att lägga en sheet mask. Detta för att låta alla verkligen sjunka i huden och för att få ett ytterligare kick i form av en mask som behandlar ett specifikt hudbesvär. Låt sheet masken vara kvar på ansiktet så länge du kan för att få dess maximala kraft.

9.Ögonkräm

Nu är det dags att skydda den känsliga huden runt ögonen med en närande kräm. Tänk på att inte använda en för tung kräm runt ögonen då det kan orsaka milier, små vita utslag runt ögonen som man inte kan få bort själv.

Pure & Care Eye Cream  - Vitamin A

10. Mjukgörande kräm

Det var först när jag kom i kontakt med koreansk hudvård som jag förstod poängen med krämer. Detta steg är till för att låsa in alla steg som kom innanför, inte för att behandla huden, det är de tidigare stegen till för. Välj en kräm som hjälper till att skydda huden från yttre påverkan samtidigt som det ligger i de tidigare stegen.

Weleda Skin Food

Jumiso Ha en bra krämsnigel & Centella

11. SPF

Är ni trötta på mitt tjat om SPF än? Inte, så bra! För det kommer fortsätta tjatas om just detta steg. Även koreaner anser att detta är ett livsviktigt steg, inte bara för att det skyddas mot hudcancer utan att det bevisligen skyddas mot förtidigt åldrande.

Purito Centella Green Level Oparfymerad sol

Som du säkert märker är det många steg och vissa är tidskrävande: Det är inte logiskt för alla att köra en elva stegs rutin. Inte ens för mig är det logiskt, men ibland, när jag har tid och när jag behöver ett break från vardagen då det är detta logiskt. Jag använder mig av denna rutin på samma sätt som andra yogar. Det ger mig ro i själen och en stund då jag får ägna mig helt åt mig själv. Och för att svara på frågan om man får perfekt han genom att följa detta slaviskt, ja, jag vet ärligt talat inte. Finns det ens perfekt hy? Eller är det en upplevelse vi har när vi ser andra människor men missar när vi tittar på oss själva?


Äldre inlägg Nyare inlägg


Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända