❤ YOUR SWEDISH SKINCARE DEALER
Cart 0

Hur solen påverkar huden och hur vi bäst skyddar oss från den

Hur solen påverkar huden och hur vi skyddar oss

skrivet av Marta @Hudvardstankar

Den absolut värsta påverkan solen har på huden är att den orsakar hudcancer, men det tror jag att vi alla är medvetna om. Det som många tyvärr inte vet är att solen även orsakar majoriteten av “hudproblem” som vi ständigt försöker jobba bort och motverka med våra hudvårdsprodukter och dyra behandlingar på salong. Tex. ålderstecken i form av fina linjer, minskad elasticitet, pigmentfläckar samt melasma. Enligt studier så orsakar solens strålar ungefär 80% av hudens åldrande. Så varför lägga all den tid och pengar på att motverka och jobba bort dessa “hudproblem” när vi inte gör det allra viktigaste, skyddar huden för att reducera uppkomsten utav dessa “problem”. Det är alltid bättre att förebygga något istället för att sedan behöva behandla. 


När ska man använda solskydd?

För att göra det enkelt att förstå. Solens strålning som påverkar huden negativt består av UVA och UVB-strålar. 

UVB - strålningen är den strålningen som gör att huden blir brun och eventuellt bränd. UVB-strålningen kan inte inte ta sig igenom fönster, moln, bilrutor mm. Samt tränger sig inte så djupt ner i huden.

UVA - strålningen kan däremot tränga sig djupare ner i huden och orsaka skador som inte syns för det blotta ögat men som med åren kommer träda fram. UVA kan även tränga sig igenom moln, fönster, bilrutor mm. 

Sammanfattningsvis!

Man bör använda solskydd varje dag året runt! Även när man är inomhus, i en bil, på molniga och regniga dagar. Ja, så fort man ser dagsljus helt enkelt.


Så här använder du solskydd på ett korrekt sätt:

  • Det allra viktigaste! Hitta ett solskydd som du tycker om och kommer använda. Men tänk på att för att få det bästa skyddet bör solskyddet innehålla minst SPF 30 och det ska klart och tydligt stå på förpackningen att produkten skyddar mot både UVB och UVA-strålar.
  • Använd rätt mängd. Solskydd är definitivt inget man ska snåla på. För att få det skyddet som står på produktens förpackning bör man använda ungefär en halv tesked för ansiktet och ytterligare en halv till för halsen. När det gäller kroppen så är det ungefär en halv deciliter som gäller. Det är alltid bättre att ta för mycket än för lite när det gäller solskydd. 
  • ÅTERAPPLICERA! I dagsläget finns det inget solskyddsfilter som ger skydd hela dagen från att man har applicerat det på morgonen. Därav räcker det inte att applicera en gång om dagen på morgonen. Skyddet minskas och försvinner av friktion, svett, vatten och när man vistas ute i solen. Är man ute i solen ska man återapplicera ungefär varannan timme. Befinner man sig inomhus behöver man inte göra det lika frekvent men det är fortfarande viktigt att göra det 2-3 gånger om dagen.
  • Solskydd i ditt smink räcker inte. Varför? För att man inte applicerar tillräckligt stor mängd (alltså ca. 1 tesked). 
  • Gör det till en vana! Det kan kännas konstigt i början när man står inne i badrummet en mörk vinterdag och kletar på solkräm. Men gör man det varje dag och gör det till en rutin, precis som att borsta tänderna på morgonen så kommer det till slut gå på automatik.
  • Applicera solskyddet sist i din morgonrutin när övrig hudvård har sjunkit in helt och vänta minst 15-30 min innan du lägger på din make-up.
  • Sist men absolut inte minst! Alla bör använda solskydd oavsett hudfärg. Har man mörkare hy så kanske man inte bränner sig lika lätt som en person med väldigt ljus hy. Men solens strålar påverkar alla hudfärger negativt. 

Tips!

Solskydd är inte allt. Glöm inte bort andra sätt att skydda sig på. Så som att söka sig till skuggan, använda solglasögon och hatt/keps, inte vistas ute i direkt sol när solen är som starkast, använda skyddande kläder mm. 


Frågan jag ofta får är hur man återapplicera solskydd över smink. Det är ju aningen knepigt. Då man inte gärna kletar in en solkräm över sin bas för risken finns ju att man förstör den. Där skulle jag vilja tipsa om Garnier Sensitive Advanced Hydrating Face Protection Mist. En smidig produkt som kommer i sprayform. Enkel att spraya på över sin make-up under dagen utan smeta ut sminket. 


Vill även tipsa om Face Fluid från Altruist som ni kan köpa här på Know to Glow. Ett fantastiskt solskydd som ska passa alla hudtyper. Det är parfymfritt, återfuktande och innehåller en massa härliga hudvårdande ingredienser. Absorberas fort, funkar kanon under smink och ger ett snyggt glow! Dessutom är det otroligt prisvärt!


Njut av sommaren, solen och värmen men glöm inte att skydda er! 


Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published